Prisveksten minsker, men matvareprisene går opp

Prisveksten har vært på 2,6 prosent det siste året, viser SSBs tall for juni. Samtidig har prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Norge økt.
MATVARER: Dagligvarer har blitt dyrere det siste året, viser nye tall fra SSB. | Foto: Rodrigo Freitas / NTB
MATVARER: Dagligvarer har blitt dyrere det siste året, viser nye tall fra SSB. | Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Prisveksten steg 0,2 prosent fra mai til juni i pr. Prisveksten generelt har vært på 2,6 prosent fra juni 2023 til juni 2024, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er 0,4 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i mai. 

– Prisveksten har dempet seg hver måned i et halvt år nå. Tolvmånedersveksten i juni er den laveste vi har sett på over tre år, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå, i en pressemelding.

Ifølge SSB er prisbildet i juni i år konsistent med bildet de har sett den siste tiden, med at prisene stiger, men i et saktere tempo enn før.

Kristiansen påpeker at det er flere kategorier av varer og tjenester hvor prisene er lavere enn de var for ett år siden. Blant annet gjelder dette møbler og innbo, som har hatt en utvikling på -0,4 prosent. Også klær og sko har blitt billigere, prisene har gått ned med -0,3 prosent mellom mai og juni i år.

Prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Norge økt med 4,9 prosent fra juni i fjor til i år. Fra mai til juni var økningen 1,9 prosent.

Matvareprisene økte 2,1 prosent fra mai til juni og var den viktigste bidragsyteren til at KPI samlet sett økte med 0,2 prosent i samme periode. En av matvarene som steg mye i pris den siste måneden var poteter, ifølge SSB, som er blitt 12,6 prosent dyrere fra mai til juni.

– Selv om prisene på mat og drikke fortsatt er med på å trekke den generelle prisveksten opp, stiger de mindre enn de har gjort de siste to årene, sier Kristiansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også