Klesindustrien er en miljøversting – miljøorganisasjon mener det har gått altfor langt

En fersk rapport viser at klesindustriens overproduksjon av syntetiske klær bidrar til store mikroplastutslipp i naturen. – En dramatisk konsekvens, mener miljøorganisasjon.
Anja Bakken Riise er leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. | Foto: Mariam Butt / NTB
Anja Bakken Riise er leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. | Foto: Mariam Butt / NTB

En ny kartlegging fra Framtiden i våre hender viser graden av mikroplastutslipp ved produksjon av klær.

– Funnene våre er urovekkende. Naturen og havene våre er i ferd med å oversvømmes av mikroplast og vi vet at klær og tekstiler er en av hovedkildene. Sånn kan ikke kleskjedene få fortsette, sier Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender i en pressemelding.

Den ferske rapporten har kartlagt kleskjedenes bruk av syntetiske fibre. Den viser at bruken er omfattende.

Tusenvis av tonn

Ifølge undersøkelsen er det kleskjeden H&M som sender størst volum med plastklær på markedet, med hele 159.400 tonn syntetiske fibre i 2022.

Etter H&M følger Bestseller, som er kjent for blant annet merkene Vero Moda og Jack & Jones, med 42.591 tonn, samt Varner, kjent for blant annet Bik Bok, Dressman og Cubus, med 4591 tonn.

Lindex produserte 3610 tonn, KappAhl 1900 tonn, etterfulgt av Gina Tricot og Voice med henholdsvis 1364 og 665 tonn.

Kleskjedene er pliktige til å oppgi hvor store mengder mikroplast klærne de produserer slipper ut årlig, men kartleggingen viser en generell mangel på retningslinjer og tiltak for å hindre utslipp av mikroplast i verdikjeden som helhet. Norske Voice er eneste kleskjede som har ambisjoner om å redusere forbruket av syntetiske fibre, ifølge Framtiden i våre hender.

Bør gjøre mer

Framtiden i våre hender hevder at mye av mikroplasten fra plastklærne havner i havet og forstyrrer økosystemene. Konsekvensene av at det slippes ut store mengder mikroplast i naturen, er store. Flere internasjonale studier har påvist funn av mikroplast i morsmelk, i morkaker, i lungene og i blodet vårt.

– At vi nå finner mikroplast i organene våre, sier alt om hvor langt dette har gått. Klesindustrien har blitt en industri på speed, og her ser vi nok en dramatisk konsekvens av det, sier Bakken Riise i samme pressemelding.

Framtiden i våre hender mener kjedene bør gjøre langt mer for å få ned bruken av syntetiske materialer. Miljøorganisasjonen mener likevel at løsningen på problemet er politisk regulering. De mener at politikerne blant annet bør pålegge kleskjedene å rapportere på plastbruk og mikroplastutslipp.

– Som en del av ordningen bør kleskjeder som setter plagg i plast på markedet betale mer enn de gjør for klær i naturmaterialer, sier Bakken Riise i pressemeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også