Betydelig økning for detaljhandelen i mai

Dagligvarebutikker og klesbutikker skilte seg klart ut, og den sterke økningen skyldes at de fire ekstra røde dagene i mai falt på handledager, melder SSB.
MER SHOPPING: Folkeliv langs Karl Johan i Oslo sentrum. | Foto: Olsen/NTB
MER SHOPPING: Folkeliv langs Karl Johan i Oslo sentrum. | Foto: Olsen/NTB

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp 3,2 prosent fra april til mai 2024, viser sesongjusterte tall. Det skjer etter en oppgang på 0,2 prosent fra mars til april, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

«Detaljhandelen har for det meste vært stabil det siste året og trenden har vært flat. Den betydelige økningen nå i mai bidrar til et solid oppsving, og vi må tilbake til koronapandemien for å se like store endringstall», skriver SSB.

– I mai økte det sesongjusterte omsetningsvolumet til de fleste detaljhandelsnæringene, men dagligvarebutikker og klesbutikker skilte seg klart ut. Disse to næringene sto for en klar majoritet av samlet vekst i detaljhandelen denne måneden, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i SSB.

Han fortsetter:

– Den sterke økningen skyldes at aktiviteten i mai har vært høyere enn det som er normalt for en mai måned med fire ekstra røde dager. De fire ekstra røde dagene skyldes at 1. mai, Kristi himmelfartsdag, 17. mai og 2. pinsedag alle falt på handledager i mai. Sesongjusteringsrutinen tar hensyn til antall røde dager, men det er viktig å være klar over at modellen tar visse forutsetninger i forhold til hvordan røde dager i modellen håndteres. Derfor kan de sesongjusterte tallene være noe mer usikre denne måneden.

Næringen «butikkhandel med klær» omsatte for 19,2 prosent mer i mai 2024 enn i tilsvarende måned i fjor, viser de ujusterte verdiindeksene. Justert for prisendringer var økningen på 15,8 prosent.

Tilsvarende volumøkning for dagligvarebutikker var i mai på 4,3 prosent, mens detaljhandel totalt hadde en økning i volum på 3,6 prosent fra mai i fjor, opplyser SSB.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også