Store bransjeforskjeller i detaljhandelen – omsetningen innen hus og hjem redusert i 2023

Omsetningen innenfor de forskjellige bransjene i varehandelen for 2023 viser store forskjeller. Netthandelen er på vei frem, mens kategorien hus og hjem sliter.
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB

Etter tre måneder med nedgang gikk omsetningen i detaljhandelen noe overraskende opp i både oktober og november, ifølge SSB.

HandelsWatch har tidligere omtalt oppgangen.

I en ny rapport kommer det frem at i løpet av de elleve første månedene i 2023 økte omsetningen med cirka 15 milliarder kroner ekskludert merverdiavgift. Det er en økning på 3,2 prosent sammenlignet med året før.

Det er dagligvare- og kioskhandelen har stått for mesteparten av økningen målt i kroner, ifølge rapporten fra Realnor.

Samtidig har omsetningen i norske nettbutikker økt mest prosentvis med en vekst på 6,2 prosent i samme periode. Til sammenligning økte butikkhandelen i tilsvarende periode med 2,9 prosent.

Hus og hjem blant taperne

Selv om store deler av omsetningsveksten innen ulike bransjer er prisdrevet, har det gått bedre enn fryktet for mange. På den andre siden er det fortsatt betydelig usikkerhet, og utviklingen er svært ulik på tvers av ulike segmenter.

Omsetningen innen kategorien «hus og hjem» ble kraftig redusert i 2023. Det er tydelig at kapitalvarer nedprioriteres blant norske konsumenter, mens service og tjenester prioriteres i trangere økonomiske tider.

Det skriver eiendomsrådgiveren Realnor i en markedsoppdatering.

Trenden og utviklingen antas å komme enda tydeligere til syne, og det vil være store forskjeller mellom ulike aktører og bransjer i 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Photo: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også