Regjeringen fraråder handel med israelske bosetninger

Regjeringen fraråder norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde ulovlige israelske bosetninger.
ADVARSEL: Utenriksminister Espen Barth Eide advarer mot å gjennomføre handel med israelske bosetninger. | Foto: Javad Parsa / NTB
ADVARSEL: Utenriksminister Espen Barth Eide advarer mot å gjennomføre handel med israelske bosetninger. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosetningspolitikken på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er i strid med folkeretten, herunder humanitærretten og menneskerettighetene, og undergraver muligheten for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

Frarådingen kommer på bakgrunn av Israels folkerettsstridige bosetningspolitikk, som har blitt intensivert i løpet av det siste året, samt nye bosettingsutvidelser og økt bosettervold mot palestinerne, skriver regjeringen.

Flere vestlige land, inkludert USA, har iverksatt tiltak mot bosetningene, som innreiserestriksjoner og frys av midler for voldelige bosettere. 15 EU-land har allerede utstedt råd til næringslivet om handel med bosetningene.

– Norsk næringsliv har bedt om veiledende retningslinjer fra norske myndigheter. Med denne presiseringen gjør vi det tydelig at norsk næringsliv bør være oppmerksomme på at de, gjennom økonomisk eller finansielle aktivitet i de folkerettsstridige israelske bosetningene, risikerer å bidra til brudd på internasjonal humanitærrett eller menneskerettighetene, sier Eide.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også