Vipps må fortsatt gi tilgang til andre betalingsløsninger og BankID

Vipps må gi tilgang til BankAxept og BankID i tre nye år, for å ikke hindre konkurransen, har Konkurransetilsynet bestemt.
KONKURRANSEHINDRENDE: Vipps har kjøpt både BankAxept og BankID, men de får fortsatt ikke lov til å slå sammen tjenestene, ifølge Konkurransetilsynet. | Foto: LIse Åserud / NTB scanpix
KONKURRANSEHINDRENDE: Vipps har kjøpt både BankAxept og BankID, men de får fortsatt ikke lov til å slå sammen tjenestene, ifølge Konkurransetilsynet. | Foto: LIse Åserud / NTB scanpix

I 2018 vedtok Konkurransetilsynet at Vipps AS fikk kjøpe BankAxept AS og BankID Norge AS under visse forutsetninger. Vedtaket ble fornyet med tre år i 2021. 

Konkurransetilsynet har vurdert saken på nytt, og kommet fram til at utviklingen i markedet ikke har ført til endringer som endrer Vipps sine muligheter og insentiv til å stenge ute konkurrenter, skriver tilsynet i en pressemelding. 

De tror heller ikke at denne utviklingen vil endre seg i løpet av de neste to til tre årene, noe som er bakgrunnen for at de har fattet sitt nye vedtak.

Konkurransetilsynet meiner derfor at det er behov for at vedtaket fornyes med tre nye år.

Tredjeparts betalingsløsning

En forutsetning for at Vipps fikk kjøpe opp de to andre selskapene, var at Vipps måtte gi tredjeparts betalingsløsninger tilgang til BankAxept og BankID på ikke-diskriminierende vilkår. 

Konkurransetilsynet har gjennomført en høringsrunde der markedsaktører og interessenter har fått muligheten til å uttale seg. Høringssvarene fra markedsaktørene viser at det fortsatt er behov for at vilkårene videreføres, skriver Konkurransetilsynet.

– BankAxept og BankID er fremdeles store aktører innen betalingssystem og ID- og signaturtjenester, og er viktige innsatsfaktorer i markedet for betalingsløsninger, sier seniorrådgiver Kristjan Ryste.

Vil hindre konkurransen

Konkurransetilsynet har vurdert at å slå sammen Vipps, BankAxept og BankID fortsatt i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse. Dermed er betingelsene fortsatt nødvendige for å dempe de konkurranseavgrensende virkningen av sammenslåingen, skriver tilsynet. 

– Vilkårene i vedtaket legger til rette for at konkurrerende betalingsløsninger til Vipps skal kunne etablere seg og konkurrere i markedet. Konkurransetilsynet skal særlig ta hensyn til interessene til forbrukerne, og vi mener at en videreføring av vilkårene vil bidra til at forbrukerne kan få tilgang til best mulige betalingsløsninger til lavest mulig pris, sier fungerende nestleder Hanne Falkanger i Konkurransetilsynet.

Vedtaket gjelder til og med 27. april 2027.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også