Fristen er gått ut – partene forhandler på overtid for å unngå butikkstreik

Etter at fristen gikk ut ved midnatt natt til tirsdag, var HK Norge, Parat, Negotia og Virke ennå ikke enige om en løsning. Tirsdag morgen meklet partene fortsatt på overtid.
OVERTID: Partene fortsatte forhandlingene på overtid for å forsøke å bli enige og dermed unngå streik i blant annet dagligvarebutikker. | Foto: NTB scanpix
OVERTID: Partene fortsatte forhandlingene på overtid for å forsøke å bli enige og dermed unngå streik i blant annet dagligvarebutikker. | Foto: NTB scanpix

Meklingen mellom arbeidstakerorganisasjonene HK Norge, Parat og Negotia, og arbeidsgiverorganisasjonen Virke startet søndag. 

Partene hadde frist til midnatt natt til tirsdag om å finne en løsning. Da fristen var ute, var partene fortsatte ikke kommet til enighet. De fortsatte forhandlingene på overtid, får HandelsWatch opplyst rett over midnatt natt til tirsdag. Tirsdag morgen pågikk forhandlingene fortsatt, får HandelsWatch vite 8.50.

Hva som skjer i forhandlingene, er hemmelig. Dermed er det usikkert hvor eller om partene er nær en løsning. De får hjelp av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Som HandelsWatch skrev mandag morgen, er godt over 4000 Handel og Kontor (HK)-medlemmer klare for å bli tatt ut i streik tirsdag, om det ikke ble enighet mellom fagforeningen og Virke til midnatt.

Nærmere 300 virksomheter vil bli berørt av en eventuell streik tirsdag, i henhold til HKs førsteuttak. Av oversikten kan man lese at Coop, NorgesGruppen og H&M er overrepresentert blant butikkene som kan bli berørt av streiken, samt flere på lager og distribusjon. Også ansatte i taxfreebutikker er inkludert i det første uttaket.

HK forhandler på vegne av omtrent 32.000 butikkansatte, og representerer også ansatte i netthandel, logistikk og lager, så vel som ledere og administrativt ansatte i alle typer bedrifter.

Parat har varslet at virksomheter som Byggmakker, XL-Bygg, Løvenskiold/Maxbo, Montér, Gustav Pedersen og Optimera vil rammes av streik. 

Negotia tar ut medlemmer i byggevarebedriften Gausdal Landhandleri og Imperial Brands til å tas ut.

Bakgrunnen for den eventuelle streiken kommer av at Handel og Kontor (HK) brøt forhandlingene om fornyelse av tariffavtalen i Landsoverenskomsten (LOK) med Virke torsdag 11. april.

I tillegg til mekling om fornyelse av Landsoverenskomsten med bransjeavtaler, mekles det også om Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten, samt Funksjonæravtalene og tilhørende avtaler, går det fram av oversikten fra Riksmekleren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også