25 prosent flere butikktyverier enn i fjor

Nesten en av fire tyverier innen butikk og annen næring har gjerningssted i Oslo. 
FLERE BUTIKKTYVERIER: To gullsmedforretninger ved Buskerud Storsenter i Drammen ble utsatt for grovt tyveri i 2022. En bil ble kjørt inn gjennom inngangspartiet. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB
FLERE BUTIKKTYVERIER: To gullsmedforretninger ved Buskerud Storsenter i Drammen ble utsatt for grovt tyveri i 2022. En bil ble kjørt inn gjennom inngangspartiet. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB

De i alt 111.600 tyverianmeldelsene i 2023 er 11.900 flere enn året før, og utgjør nå en tredel av alle registrerte lovbrudd, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB), i en rapport hvor de melder at økningen i anmeldte lovbrudd fortsatte i 2023.

– Økningen i tyverianmeldelsene tilsvarer halvparten av den totale oppgangen i anmeldte lovbrudd fra 2022. Sett i forhold til befolkningsveksten er omfanget mer enn reversert etter nedgangen i pandemiårene, og det høyeste siden 2015, sier seniorrådgiver Susanne Fjelldalen i SSB.

Tyverier fra butikker og andre virksomheter økte mest i 2022.

«De 23.400 butikktyveriene (inkludert mindre og grovt) er 25 prosent flere enn året før, og det er de minst alvorlige butikktyveriene som bidrar mest til denne økningen. I tillegg er det 1.800 flere anmeldelser for tyverier fra annen næring og offentlig virksomhet, som sammen med økningen i anmeldte butikktyverier tilsvarer over halvparten av den samlede økningen i tyverier fra året før. Nesten en av fire tyverier fra butikk og annen næring har gjerningssted i Oslo», skriver SSB.

At foretak har anmeldt klart flere tyverier i 2023 gjenspeiles også i de 27.700 politianmeldelsene hvor et foretak er fornærmet, som er mer enn 22 prosent flere enn året før.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også