Regjeringen stanser Ikeas omfattende varehusplaner i Vestby

Regjeringen setter ned foten og stanser Ikeas ønske om å bygge nytt varehus i Vestby.
Foto: Mark Lennihan / AP
Foto: Mark Lennihan / AP

Kommunal- og distriktsdepartementet har torsdag morgen vedtatt et midlertidig bygge- og deleforbud for Delijordet i Vestby kommune, hvor Ikea har lenge ønsket å bygge et nytt varehus.

Det midlertidige forbudet tar ikke stilling til den fremtidige arealbruken i området, men gir departementet mulighet til å vurdere hvilke handlingsalternativer som i tilstrekkelig grad ivaretar nasjonale interesser. 

Dette skriver regjeringen selv i en pressemelding.

– Delijordet kan da vurderes i sammenheng med andre uløste innsigelser til kommuneplanen. Muligheter for alternativ lokalisering for IKEA kan da vurderes i dialog med kommunen, heter det i meldingen.

– Må foreligge «særlige grunner»

Ikea-prosessen i Vestby har vart i mange år, og tidligere i oktober uttalte Carl Aaby, Ikea-sjef i Norge, følgende til HandelsWatch:

– Vi holder på å utvikle et prosjekt, vi har sendt in søknad for å få bygge på tomten, som handler om et lite Ikea-varehus sammen med andre aktører. Og vi leter etter samarbeidspartnerere for å utvikle dette prosjektet og gå videre.

– Parallelt har Vestby kommune godkjent det. Samtidig finnes det en politisk prosess hvor det ikke er helt hundre prosent tydelig hva som skjer. Det er ganske mange politikere som er involvert, fortsatte Aaby.

Nå sier altså regjeringen midlertidig nei til å gjøre kornåkeren – Delijordet – til varehus.

– Det må foreligge «særlige grunner» for at departementet skal kunne vedta statlig bygge- og deleforbud. Dette alternativet gir departementet kompetanse til å vedta et midlertidig forbud der dette er nødvendig for å ivareta nasjonale mål og interesser, skriver regjeringen i et brev til Vestby kommune.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også