Mørke skyer over byggevarebransjen – kraftig nedgang i 2023

Høye byggekostnader, svakere boligprisutvikling, renteoppgang og generell usikkerhet har bidratt til kraftig nedgang i byggenæringen.
Aslaug Koksvik, direktør i Virke byggevarehandel. | Foto: Hovedorganisasjonen Virke
Aslaug Koksvik, direktør i Virke byggevarehandel. | Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Det viser Hovedorganisasjonen Virkes årlige bransjerapport.

Ifølge rapporten omsatte de norske byggevarekjedene for totalt 57,2 milliarder i 2023, hvilket er en tilbakegang på 9,6 prosent. 

– Dette er alvorlige tall for bransjen, og i tråd med våre prognoser, sier direktør for Virke byggevarehandel, Aslaug Koksvik, i en pressemelding.

Det var klart størst fall i byggevaresalget til proffkunder, som står for 66 prosent av den totale byggevarehandelen. Her var nedgangen på 12 prosent sammenlignet med året før, men det var også fall i byggevarehusenes salg til privatkunder.

Færre byggeprosjekter

Det er blant annet høye byggekostnader, svakere boligprisutvikling, renteoppgang og generell usikkerhet som har bidratt til lavere etterspørsel etter byggevarer.

I fjor ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av drøye 22.800 nye boliger, en nedgang på 23,4 prosent fra året før. Fjorårets nivå var det laveste siden 2010, nå hele 14 år siden.

Virke mener regjeringen kunne gjort mer for byggevarebransjen.

– Regjeringen kunne dempet tilbakegangen ved å iverksette byggeprosjekter i offentlig regi, innenfor en ramme som ikke hindrer rentenedgang. I tillegg burde det lanseres sterkere insentiver for energieffektivisering av eksisterende bygg, sier Koksvik i Virke.

Organisasjonen forventer et tøft 2024 for næringen. 

– Selv om vi venter at privatmarkedet for byggevarehandelen snur oppover fra andre halvår i år, tror vi det blir krevende for proffmarkedet også i 2024, sier Koksvik.

Meld deg på HandelsWatch nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også