SSB: Matvareprisene falt med 1,5 prosent

Matvareprisene falt med 1,5 prosent i september, viser tall fra SSB.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Prisene på mat har steget med 7,7 prosent siste tolv måneder. Fra august til september falt matprisene med 1,5 prosent.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det ikke uvanlig at matvareprisene faller om høsten.

Prisene på kjøtt falt 3,1 prosent sist måned, mens prisene på fisk og sjømat gikk ned 9,1 prosent.

– Det er ikke uvanlig at prisen på fisk går ned i september, men et så kraftig prisfall fra en måned til en annen er ikke målt i KPI før. Priskampanjer på fiskeprodukter reflekteres nok i prisnedgangen som ble målt i september, sier Espen Kristiansen i SSB.

Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent.

– Knallhard konkurranse mellom butikkjedene har vært avgjørende for å dempe prisveksten i en tøff periode, og vi håper dette vil fortsette, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke i en pressemelding.

Han viser til at matprisene i Norge har økt mindre enn i EU gjennom hele energikrisen og inflasjonsoppgangen de siste to årene.

Tallene fra SSB viser at frukt og grønt er de varekategoriene som stiger mest i pris, noe som blant annet henger sammen med stort innslag av importvarer.

– Selv om prisveksten er avtagende ser vi fortsatt at importert frukt og grønt er de varegruppene som øker mest i pris, mye på grunn av den svake kronekursen det siste halvåret. I et folkehelseperspektiv er det naturligvis leit at sunne matvarer øker mest i pris. Derfor er det også beklagelig at regjeringen foreslår økt toll på grønnsaker i statsbudsjettet, sier Whist.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også