Norsk kyllingleverandør med røtter til svensk kyllingskandale

Aviagen, Norturas leverandør av kylling, er avslørt i hemmelige opptak i Sverige. Nortura forsyner igjen dagligvareaktørene Coop og Norgesgruppen med kylling.
SKANDALE: Selskapet Aviagen leverer egg og kylling til Nortura, som igjen er leverandør av kylling til dagligvareaktørene Coop og Norgesgruppen. | Foto: Skjermdump
SKANDALE: Selskapet Aviagen leverer egg og kylling til Nortura, som igjen er leverandør av kylling til dagligvareaktørene Coop og Norgesgruppen. | Foto: Skjermdump

Onsdag dukket det opp skjulte opptak av brudd på dyrevelferden som ryster kyllingindustrien i Norge og Sverige. 

De skjulte opptakene er tatt opp av en aktivist som i en periode arbeidet i skjul på et oppdrettsanlegg i Skåne. Videoen viser avlsdyr som blir snurret rundt etter nakken og trampet i hjel.

Avlivningen som vises er ikke en tillatt metode og er brudd på lovverket, bekrefter svenske myndigheter. Det berørte selskapet er Aviagen, som er verdens ledende avlsfirma innen slaktekylling, ifølge nyhetsbyrået NTB.

70 prosent av kyllingen som kjøpes i norske butikker, stammer fra Aviagens avlshøner av rasen Ross 308. Nortura leverer kylllingtypen til Coop og Norgesgruppen, ved Kiwi, Meny, Joker og Spar, skriver avisa VG.

Dagligvarekjeden Rema 1000, har sin egen kyllingtype og produsent, og er ikke berørt av skandalen.

– Vi reagerer kraftig på det vi der ser. Slik skal det ikke være. Det er brudd på alle regler og alle standarder for slik produksjon i både Norge og Sverige, sier Norturas konserndirektør Kjell Rakkenes.

Han utelukker ikke at avsløringene kan få konsekvenser for samarbeidet og sier Nortura ikke kan ha en leverandør som ikke tilfredsstiller regelverket.

– Jeg kan ikke utelukke noen konsekvenser, men de må først få svare for seg, sier han.

Aviagen ber i en pressemelding om «unnskyldning for dette og forsikrer om at vi vil gjøre vårt ytterste for å løse svakhetene raskt og i sin helhet».

– Trist og alvorlig

– Det som fremkommer på bildene tyder på helt uakseptable forhold hos den store svenske aktøren, som også forsyner hele den norske kyllingproduksjonen.

Det sier kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Harald Kristiansen, til HandelsWatch.

– Det er en trist og alvorlig sak som rammer en hel bransje som jobber systematisk med å sikre god dyrevelferd. Vi har nå tett kontakt med våre leverandører og er tilfredse med at Nortura følger opp sin leverandør Aviagen, sier Kristiansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også