Prisene steg i oktober

Prisveksten i Norge steg til 4 prosent i oktober. Prisen på strøm og matvarer trekker opp, men klær ble billigere, ifølge Statistisk sentralbyrå.
STIGER: Matvarer er blant varene som har blitt dyrere den siste måneden, ifølge Statistisk sentalbyrå. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
STIGER: Matvarer er blant varene som har blitt dyrere den siste måneden, ifølge Statistisk sentalbyrå. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Veksten i oktober var på 0,7 prosentpoeng i oktober. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dermed stiger prisene etter fire måneder på rad med en fallende prisvekst.

Dyrere mat

Prisene på matvarer økte med 0,7 prosent fra september til oktober i år.

Dette er fortsatt den viktigste årsaken til den samlede prisveksten det siste året, ifølge SSB.

– Som følge av priskampanjer, falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

I oktober steg prisene på fisk og sjømat med 10,4 prosent etter å ha gått ned 9,1 prosent i september. Varer som kaffe, friske grønnsaker, samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud var varer som økte i pris i oktober og bidro til prisveksten.

Billigere klær

Fra september til oktober i år, ble klær og sko billigere. Prisen gikk ned med 1,1 prosent, viser statistikken. 

De siste 12 månedene har prisene på klær og sko likevel gått opp, med 2,9 prosent, ifølge SSB.

Dyrere strøm

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI opp fra september til oktober i år, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent. Likevel er strømprisen lavere enn i fjor.

Økt inflasjon

Den underliggende inflasjonen steg i oktober med 6 prosent beregnet for de siste 12 månedene, opp fra 5,7 prosent måneden før. 

Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenten trolig vil gå opp en siste gang i desember. Renten kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned, skriver nyhetsbyrået NTB.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også