Dagligvarekjedene rammes av eggmangel over hele landet – Nortura skylder på sykdom

De norske dagligvarekjedene rammes av forhold utenfor Norges grenser. I flere butikker over hele landet er det helt eller delvis tomme egghyller.
Foto: Seth Wenig / AP
Foto: Seth Wenig / AP

Det var Nettavisen som var innom flere butikker forrige uke. 

Det skal ha vært helt tomt for egg hos både Kiwi og Rema 1000 i Hegdehaugsveien i Oslo. Også på Rema 1000 på Kjelsås var det helt tomt, og på Coop Prix like ved var det heller ikke et eneste egg å oppdrive. 

Til avisen opplyser Prior at en årsak er at norske egg i perioder har vært billigere enn utenlandske, noe som har påvirket etterspørselen.

Prior skriver at økt etterspørsel skyldes at det norske markedet har vært preget av forhold utenfor Norges grenser. I tillegg til svak kronekurs har et større sykdomsutbrudd i Europa gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn normalt.

– Butikkene har stort sett flere varianter inne, men på grunn av mindre tilgang og fordi vi ikke får levert nok, får vi ikke fylt opp med alle varianter. Det kan variere litt fra butikk til butikk. Dette gjelder i hele landet og ikke bare i Kiwi, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Helgesen i Kiwi til samme avis.

Coop regner også med at situasjonen raskt vil bedre seg. Kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop Norge sier til Nettavisen at etterspørselen har vært uvanlig stor:

– Det har vært stor vekst i salget av egg i høst, uten at vi helt vet hvorfor. Den kan selvsagt ha sammenheng med dyrtiden, hvor egg er et billig, godt og proteinrikt produkt som mange da velger. Det kan også skyldes at flere baker selv, eller spiser mer hjemme, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også