Dagligvarekjeder risikerer milliardgebyr – saken fortsatt ikke avgjort

Rema 1000, Norgesgruppen og Coop Norge kan måtte betale flere milliarder kroner dersom Konkurransetilsynet opprettholder sitt vedtak om ulovlig samordning av priser.
PRIS: Var prisjegere i dagligvarebutikkene en form for prissamarbeid? Konkurransetilsynet kommer med en ny avgjørelse i saken snart. | Foto: Lise Åserud / NTB
PRIS: Var prisjegere i dagligvarebutikkene en form for prissamarbeid? Konkurransetilsynet kommer med en ny avgjørelse i saken snart. | Foto: Lise Åserud / NTB

I desember 2020 varslet Konkurransetilsynet totalt 21 milliarder kroner i gebyrer til Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop, men avgjørelsen er påklaget av dagligvarekjedene. Tilsynet skulle komme med sin nye vurdering i 2023, men ble forsinket. 

Nå kan en avgjørelse komme snart, ifølge E24. Siden pålegget falt, bøtene har vokst med over fire milliarder kroner, skriver avisa.

Bakgrunnen er dagligvareaktørenes verktøy for prissjekk av hverandre. Dagligvareaktørenes prisjegere, som sjekket hverandres priser i butikk, startet i 2011. Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 ga prisjegere tilgang til hverandres butikker.

Konkurransetilsynet mener at denne ordningen har blitt brukt for å koordinere priser, som er ulovlig. Det kan ha gitt dyrere mat, ifølge tilsynet. Redskapet som skulle gi konkurranse, er også brukt til å samordne priser, ifølge Konkurransetilsynet. 

Kjedene mener Konkurransetilsynets vedtak ikke stemmer. De har sagt at de kommer til å ta saken til Høyesterett dersom vedtaket blir stående. De sendte inn flere opplysninger til saken til Konkurransetilsynet sist i 2022. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Photo: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også