Næringsministeren mener dårlig konkurranse gir dyrere matpriser i Norge enn Sverige

Næringsminister Jan Christian Vestre er overbevist om dyr mat i Norge sammenlignet med i nabolandet skyldes konkurransen.
TILTAK: Næringsminister Jan Christian Vestre vil sikre økt konkurranse i dagligvarebransjen. | Foto: Gøril Huse / HandelsWatch
TILTAK: Næringsminister Jan Christian Vestre vil sikre økt konkurranse i dagligvarebransjen. | Foto: Gøril Huse / HandelsWatch

– Svenskene har flere leverandører, flere kjeder, bedre utvalg og det er tøffere konkurranse. Det bidrar til å presse prisene ned, sier næringsminister Jan Christian Vestre, ifølge radiokanalen P4.

Fra desember 2022 til desember 2023 steg matprisene i Norge med 8,9 prosent. I Sverige steg matprisene med 5,5 prosent.

Næringsministeren mener for dårlig konkurranse er grunnen til at prisveksten på matvarer er høyere i Norge enn Sverige.

Vestre satte ved årsskiftet inn flere tiltak som skal bidra til bedre konkurranse for dagligvareaktører i Norge, slik HandelsWatch har omtalt. Det er en del av hans tipunktsplan, som han har lovt å gjennomføre. Vestre redegjorde for status i planen på Dagligvareseminaret rett før jul. 

Vestre har som et tiltak foreslått forbud mot prisdiskriminering under forhandlinger. Forslaget er nå på høring. Flere aktører i bransjen sier de har opplevd prisdiskriminering, som Fudi.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Norge ikke kan sammenlignes med Sverige, blant annet som følge av at reallønnsnedgangen i Sverige har vært mye høyere.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Photo: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også