Vinmonopolet stanser salg av produkter fra Israelske bosettinger

Torsdag varslet Vinmonopolet et ekstraordinært styremøte for å vurdere viner fra Israel-okkuperte områder. Fredag har butikkjeden allerede fattet en beslutning.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Det skriver NRK fredag morgen.

– Vinmonopolet legger regjeringens tydelige fraråding til grunn, og Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosettinger, med umiddelbar virkning, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet til samme avis.

HandelsWatch omtalte torsdag Vinmonopolets ønske om å gjøre en ny vurdering av viner fra Israel-okkuperte områder, etter at regjeringen hadde frarådet dette.

– Med et så tydelig signal fra regjeringen, hvor de fraråder økonomisk aktivitet som er i strid med folkeretten, vil vi behandle denne saken på et ekstraordinært styremøte hos oss. Det vil skje i løpet av kort tid, så raskt som praktisk mulig, sa Halvor Bing Lorentzen, samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, til HandelsWatch.

Nå har Vinmonopolet allerede behandlet saken med et ekstraordinært styremøte, og alle produkter fra okkuperte områder – ett produkt fra Vestbredden og fem produkter fra Golanhøydene – fjernes fra polets nettsider slik at det ikke er mulig å bestille dem. Butikker som eventuelt har produkter på lager tar de ut av hyllene sine.

Varene det er snakk om er listeførte produkter fra den såkalte bestillingslisten, som sto for en omsetning på over 3700 liter i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også