Økonomiske utfordringer for Felleskjøpet Agri – svensk landssjef forlater selskapet

Felleskjøpet Agri stanser ansettelser og permitterer flere ansatte. Nå har også Martina Axèll, sjef for Felleskjøpet-eide Granngården i Sverige, forlatt selskapet.
Det har oppstått utfordringer og endringer i Felleskjøpet-konsernet. | Foto: Berit Roald / NTB - Granngården
Det har oppstått utfordringer og endringer i Felleskjøpet-konsernet. | Foto: Berit Roald / NTB - Granngården

Tidligere denne uken kom det frem at bondesamvirket Felleskjøpet Agri stopper alle ansettelser. 18 ansatte i divisjon Detaljhandel fikk samtidig permitteringsvarsel.

20 ledige stillinger for øvrig er ikke erstattet som følge av ansettelsesstopp i divisjonen siden i sommer.

– Vi er inne i tøffere tider, og vi frykter det vil vare lenge. Vi har over en periode tatt ned investeringene og lagernivåene. Nå justerer vi på bemanningen for å bedre lønnsomheten, sier konsernsjef Svenn Ivar Fure i en pressemelding.

Felleskjøpet er i hardt vær, og opplever at svekkelse av lønnsomheten, noe som kommer av generelt store kostnadsøkninger, høyere rente og svak kronekurs gjør driften krevende. I tillegg førte årets ekstremvær med tørke og påfølgende flom til en dårlig kornhøst.

– Likviditeten til bonden er presset etter en svært krevende sesong. Det merker vi også, fortsetter Fure.

Svensk sjef ute

Nå har i tillegg Martina Axèll, sjef for Felleskjøpet-eide Granngården i Sverige, forlatt selskapet.

Hun trådte inn i stillingen som toppsjef 1. april i år, men slutter etter uenighet med styret rundt hvordan selskapet skal ledes videre.

– Martina har tilført oss verdifull kommersiell og strategisk kompetanse, både i Granngården og i vår nordiske ledelse. Jeg er oppriktig lei meg for at vi må avslutte samarbeidet etter så kort tid, og ønsker Martina all lykke til videre i karrieren, sier Trond Fidje, styreleder for Granngården AB.

Martina Axèll har inngått sluttavtale med Granngården og uttaler selv at «løsningen er best for alle parter»

Selskapet, som er heleid av Felleskjøpet Agri har cirka 1000 ansatte og 106 egeneide butikker i Sverige. I 2022 omsatte Granngården AB for tett innpå 2,5 milliarder kroner.

Ifølge regnskapstallene hadde Felleskjøpet Agri i Norge en omsetning på 20,2 milliarder i 2022, med i overkant av 4 000 ansatte.

I Norge berøres følgende Felleskjøpet-avdelinger av permittering:

Sarpsborg, Fornebu, Hamar, Fagernes, Dokka, Gausdal, Elnesvågen, Molde, Ålesund, Trondheim, Levanger, Klett, Steinkjer, Namsos og Tromsø.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også