EU forbyr kasting av usolgte klær

Klær og sko som ikke blir solgt, skal ikke lenger kunne destrueres og havne i søpla, har EU bestemt. De minste selskapene er unntatt kravet.
Foto: NTB/AP Photo/Peter Dejong
Foto: NTB/AP Photo/Peter Dejong
NTB

EU-parlamentet og EUs medlemsland er blitt enige om et nytt direktiv for økodesign og bærekraftige produkter – Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Hensikten er å redusere mengden avfall.

I tillegg skal direktivet sikre at klær, sko og andre produkter – fra oppvaskmaskiner til TV-er og bilbatterier – blir designet for å vare lenger og er lettere å reparere og resirkulere.

Allerede om to år kan reglene tre i kraft.

– Det er på tide å få slutt på «ta, bruk og kast»-modellen som er så skadelig for planeten, sier parlamentets forhandler Alessandra Moretti.

Også europeiske forbrukerorganisasjoner hilser tiltaket velkommen.

– Når det gjelder destruksjon av usolgte tekstiler, er det fantastisk at EU er blitt enig om å forby denne absurde praksisen, sier Monique Goyens fra organisasjonen Beuc i en uttalelse.

De minste foretakene får imidlertid unntak fra kravet, mens mellomstore bedrifter får seks års utsettelse. For alle andre begynner reglene å gjelde to år etter at de formelt er blitt godkjent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også