Streik i butikkjeden Maanesten

Maanesten har en rekke butikker i Norge. Streiken starter morgenen lørdag 25. mai.
Christopher Beckham, forbundsleder i HK i Norge. | Foto: HK Norge
Christopher Beckham, forbundsleder i HK i Norge. | Foto: HK Norge

«Våre medlemmer har bedt om tariffavtale, noe arbeidsgiver har nektet for. Derfor streiker HK Norge nå mot Maanesten», skriver HK Norge i en pressemelding fredag.

Butikker som kommer til å bli påvirket er: Galleriet (Bergen), Kirkegata (Stavanger), Kvadrat (Sandnes), Lagunen (Bergen), Nordre Gate (Trondheim), Solsiden (Trondheim), Prinsens gate (Oslo). Totalt har Maanesten tolv fysiske butikker i Norge.

Totalt er det 28 medlemmer som tas ut i streik i første omgang, og det er arbeidsgiver som bestemmer om de kan klare å holde butikkene åpne, eller om de må stenge.

Sosial dumping

– I Norge så har vi lov til å ha tariffavtale, dermed basta. Vi kommer til å streike til tariffavtalen er på plass sier forbundsleder Christopher Beckham, og legger til at 99,9 prosent av meklingene om tariffavtale ender med at partene inngår en slik avtale.

Han fortsetter:

– Dette er dyktige, unge damer der gjennomsnittsalderen er på 24-25 år som vil ha en lønn å leve av. Nå står de på barrikadene for å få dette gjennom en tariffavtale. Lønnsnivået deres er som å betraktes som sosial dumping i norsk arbeidsliv. Med en tariffavtale vil alle gå opp betraktelig i lønn.

Beklagelig

Gjermund Skaar er kommunikasjonsrådgiver i HK Norge, og til HandelsWatch sier han at det er beklagelig at de har havnet der de har havnet. Han sier også at det å be om en tariffavtale er en helt vanlig sak i Norge.

– Kan det bli aktuelt at alle tolv butikker i Norge går ut i streik?

– Vi tar ut våre medlemmer i streik, vi tar kun ut der hvor vi har medlemmer. Det er de syv som vi tar ut i første omgang, og så får vi se etter hvert, sier Skaar.

Maanesten er en bedrift som driver med salg av smykker og accessories. Selskapet drives fra Danmark med ansatt leder i Norge.

Forbundsstyret i HK har vedtatt et forhøyet streikebidrag som innebærer at medlemmene får omlag 70 prosent av lønna, heter det i pressemeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også