Kraftig økning i konkurser i detaljhandelen

115 prosent målt mot året før. Tall fra første kvartal i 2023 viser en kraftig økning i konkurser i detaljhandelen.
KONKURSBØLGE: Tall fra første kvartal i 2023 viser en kraftig økning i konkurser i bransjen detaljhandel. | Foto: Lise Åserud/NTB
KONKURSBØLGE: Tall fra første kvartal i 2023 viser en kraftig økning i konkurser i bransjen detaljhandel. | Foto: Lise Åserud/NTB

Kjell-Fredrik Kristiansen, partner og bransjeleder handel i rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO, er en av personene som har utarbeidet rapporten som ble publisert i midten av september.

På bakgrunn av koronapandemien, er han ikke overrasket over tallene.

Blant de større og mer kjente selskapene er det Babyshop AS som skiller seg ut. Selskapet gikk konkurs i slutten av mars i år.

Babyshop er ikke alene om å ha gått konkurs i 2023.

Ifølge tall fra BDO hadde 321 selskaper i bransjen detaljhandel, gått konkurs i perioden januar til og med august i år. I samme periode i fjor var tallet 190.

– Dyrere priser, høyere renter og usikkerhet er nok den største utfordringen for sluttkunden. Jeg tror ikke det er mer komplisert enn det, sier Kristiansen til HandelsWatch. 

– Det blir spennende å følge markedet fremover, men foreløpig ser vi ikke noe klart mønster på hvilke type selskaper som har gått konkurs.

I den nærmeste fremtiden for detaljhandelen, finnes det noen lyspunkt?

– Jeg tror vel at det som alltid finnes muligheter hvis du har kapital tilgjengelig. Jeg tror det vil være gode muligheter for oppkjøp og konsolidering av bransjen framover.

– Det vil alltid være trender og endringer. Om du har nok kapital til å komme deg gjennom perioden, og har aktuelle varer og en effektiv drift, tror jeg at det rett og slett blåser over.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også