Nordmenn handler for mindre – møbler og sport kommer verst ut

I august og september handlet nordmenn for mindre enn i samme periode i fjor. I bransjen er det størst nedgang i handel av møbler og sportsutstyr.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

I september handlet nordmenn for 45,9 milliarder kroner i butikkene, hvilket er en nedgang på 0,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. I august var nedgangen på 1,9 prosent sammenlignet med 2022, ifølge BankID BankAxept.

Størst nedgang ser man i handling av møbler og innredning, som hadde en nedgang på 12 prosent sammenlignet med fjoråret. Det ble også brukt mindre penger på sport og fritid og skjønnhet og velvære, med en nedgang på henholdsvis 8 prosent og 6 prosent.

— BankAxept-tallene forteller om forbruk av penger folk har på konto. Selv om våre tall viser nedgang, øker forbruksgjelden ifølge Gjeldsregisteret. Det kan tyde på at folk fortsetter å kjøpe varer og tjenester med lånte penger, sier leder for kortbetaling i BankID BankAxept Anita Frantzen i en pressemelding.

Mer mat

På den andre siden ble det brukt mer penger på mat i september.

Nordmenn handlet matvarer for 5 prosent mer i september i år enn i fjor. Mange forbrukere jakter på gode tilbud, tror BankID BankAxept:

— Handlekurvene på mat er spredt over flere dager, og vi tror dette er et tegn på at folk slår til på gode tilbud. Flere velger i tillegg butikker med lavprisprofil for å få mer for pengene, sier Frantzen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også