Miljødirektoratet aksjonerte: En av tre produkter i netthandel var forbudte

En ny nordisk kontroll av netthandel viste at 37 prosent av de kontrollerte produktene var ulovlig å selge fordi de inneholdt forbudte stoffer.
Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, melder Miljødirektoratet. | Foto: Miljødirektoratet
Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, melder Miljødirektoratet. | Foto: Miljødirektoratet

– Det er svært alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.

Det er Sverige, Finland og Norge som har samarbeidet om felles aksjon, hvor 412 varer fra ulike nettbutikker ble kontrollert for å se om salget foregikk i tråd med regelverket for kjemikalier. De kontrollerte varene inkluderte fritidsprodukter, smykker, interiør, leker og elektroniske produkter, melder Miljødirektoratet i en pressemelding. 

Både nettbutikker og markedsplattformer utenfor og innenfor EØS-området ble kontrollert. 

66 prosent av produktene direktoratet kjøpte fra nettbutikker og markedsplattformer utenfor EØS var ulovlige. I nettbutikker og plattformer innenfor EØS, fant direktoratet at 31 prosent var ulovlige produkter. Dropshipping-nettbutikkene hadde størst brudd på regelverket, med hele 70 prosent forbudte varer.

– Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, sier Veulemans.

De fleste nettbutikkene stanset omsetningen og fjernet de forbudte produktene etter henvendelser fra de nordiske tilsynsmyndighetene som deltok i aksjonen, melder også Miljødirektoratet.

De vanligste feilene var:

  • For høy konsentrasjon av bly i loddepunktene i elektriske og elektroniske produkter. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.
  • For høy konsentrasjon av DEHP (ftalat) og kortkjedete klorparafiner (SCCP) i myk plast. DEHP kan gi skadeeffekter på hormonreguleringen. Kortkjedete klorparafiner er mistenkt å være kreftfremkallende.
  • For høy konsentrasjon av kadmium i smykker. Kadmium og de fleste kadmiumforbindelser er kreftfremkallende og meget giftige.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også