Netthandelen fortsetter å vokse – dagligvarer opp 21 prosent

Netthandelen av varer – særlig dagligvarer – vokser. Det er særlig interessant sett i lys av den nylige fusjoneringen mellom Oda og Mathem.
Varehandelen over nett tiltar. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Varehandelen over nett tiltar. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Veksten i netthandelen har tiltatt for varer, ifølge ferske tall fra SSB.

I tredje kvartal år ble det kjøpt varer på nettet med norske internasjonale betalingskort for 29 milliarder kroner, mot 24 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Dette representerer en vekst på 21 prosent, mot en vekst på 5 prosent fra tredje kvartal 2021 til 2022.

Blant varene som ble handlet på nettet med norske internasjonale betalingskort ble det kjøpt mest digitalt utstyr og dagligvarer, henholdsvis 6,3 milliarder kroner og 5,4 milliarder kroner. 

I tredje kvartal i 2023 ble det kjøpt digitalt utstyr for 33 prosent mer og dagligvarer for 21 prosent mer sammenliknet med samme kvartal i 2022.

For varehandelen er dette interessant sett i lys av at det nylig ble det kjent at Oda - som selger dagligvarer over nett - fusjonerer med svenske Mathem for sammen å bli størst i Norden. 

– Denne fusjonen er en “game changer” for dagligvarehandel på nett. Vi ser frem til å slå oss sammen med Mathem og ta et nytt skritt på reisen mot å bli Europas beste matbutikk på nett, har Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør i Oda, tidligere uttalt.

Nettbetalinger i fysisk butikk

En del av kjøpene av dagligvarer blir registrert som nettbetalinger mens kunden er til stede i en fysisk butikk, for eksempel med Coopay.

Forrige uke omtalte HandelsWatch Coop Norges storstilte satsing på selvbetjening i sine butikker, blant annet for å redde butikkdrift i distriktene.

Sommeren 2019 åpnet Coop Norges første butikk med «digital betjening» i Bogstadveien i Oslo, i en av sine Extra-butikker. Butikken er betjent på dagen, men etter ordinær åpningstid kan kundene låse seg inn med med en app handle og betale via mobilen med Coopay. 

Nå varsler de en utrulling av den teknologiske løsningen i hele Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også