Oppgang i detaljhandelen – sportsutstyr bidrar mest, dagligvare trekker ned

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp 0,6 prosent fra september til oktober i 2023. Sportsutstyr, bensin og klær drar lasset.
Foto: Berit Roald / NTB
Foto: Berit Roald / NTB

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Varehandelsindeksen viser oppgang i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel i oktober.

– Butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter var næringene som bidro mest opp. Salg av bensin og klær bidro også opp. Dagligvare trakk mest ned i oktober, etterfulgt av handel med elektriske husholdningsapparater, sier førstekonsulent Edvard Garmannslund i SSB i en pressemelding.

Oppgangen følger etter tre måneder med nedgang. For perioden august-oktober var det en nedgang på 0,8 prosent sammenlignet med foregående tremånedersperiode.

– Næringer som dekker forskjellige husholdningsvarer trakk spesielt ned i oktober. Disse næringene trakk også mye ned i september. Dette er næringer hvor det typisk selges varer som kommer på salg. Elektriske husholdningsvarer er ett eksempel på det, sier Garmannslund.

SSB skriver at kampanjedrivet i november sannsynligvis bidrar til trenden.

– Handledager som «Black Friday» og «Black Week» har gjort november til en måned hvor mange varer innenfor disse næringene typisk er på salg. Det er mulig folk utsetter kjøp til november i påvente av salg, sier Garmannslund.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også