Innfører moms og toll på varer fra utenlandske nettbutikker

Fra 1. januar blir det moms og eventuell toll på varer fra utenlandske nettbutikker til under 350 kroner. Utenlandske nettbutikker bør registrere seg for norsk netthandel.
NETTBUTIKKER: Norske myndigheter innfører mva og eventuell toll på alle varer fra utenlandske nettbutikker. | Foto: The Nix Company/Unsplash
NETTBUTIKKER: Norske myndigheter innfører mva og eventuell toll på alle varer fra utenlandske nettbutikker. | Foto: The Nix Company/Unsplash

Fra 1. januar 2024 innfører norske myndigheter merverdiavgift og eventuell toll på kjøp under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, går det fram av en pressemelding fra Skatteetaten og Tolletaten.

Stortinget vedtok allerede i 2020 å avvikle 350-kronersgrensen med toll- og merverdiavgiftsfritak i 2020 for å skape større konkurranselikhet mellom utenlandske nettbutikker og norske butikker. 

Som følge av risikoen knyttet til håndtering av store volumer, ble det innført en midlertidig overgangsordning med deklareringsunntak for varesendinger med verdi under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker. Det opphører fra årsskiftet.

– Når deklareringsunntaket avvikles ved årsskiftet vil alle varesendinger som ikke omfattes av VOEC bli stoppet for deklarering ved innførsel til Norge, med betaling av merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Speditøren kan også kreve et administrasjonsgebyr, sier avdelingsdirektør Åge Skår i Tolletaten i pressemeldingen.

VOEC-registeret

Det innebærer også at utenlandske nettbutikker som selger til norske forbrukere, bør være registrert i det norsk registeret for merverdiavgift på netthandel VOEC (VAT on E-commerce). Hvis nettbutikken ikke er registrert, vil varen bli stoppet ved innførsel til Norge for betaling av merverdiavgift og eventuell toll. 

Allerede er mange utenlandske nettbutikker registrert.

– Skatteetaten forvalter VOEC-registeret og det er nå over 2300 selskaper registrert i ordningen. Vi jobber for å registrere nettbutikker fortløpende, men forbrukere bør sjekke om de betaler norsk merverdiavgift i kassen i nettbutikken når de handler, sier avdelingsdirektør Rune Langsø Johansen i Skatteetaten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også