Styrket økonomisk selvtillit blant husholdningene – fallende interesse for oppussing og kapitalvarer

Husholdningene gjenvinner økonomisk selvtillit. Det kan være godt nytt for handelen, men ikke for alle i bransjen.
Foto: Berit Roald / NTB
Foto: Berit Roald / NTB

– Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunktet og husholdningene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste 12 månedene, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge i en pressemelding.

Tirsdag ble Forventningsbarometeret fra Finans Norge sluppet, og hovedindikatoren for første kvartal i 2024 styrker seg.

Husholdningene rapporter at egen økonomi er blitt verre de siste 12 månedene, men det er likevel færre nå enn ved forrige måling. 

Husholdningene ser fremover og fremtidstroen er kraftig forbedret. Indikatoren for «egen økonomi de neste 12 månedene» gjør et solid byks, og det er nå langt flere optimister enn pessimister.

– Det er oppsiktsvekkende at husholdningene er så positive til egen økonomi fremover. I tillegg til at de nok har justert forbruket gjennom renteøkningene, er det naturlig å knytte dette stemningsskiftet til at husholdningene tror vi er nær rentetoppen. Inflasjonen synes å komme under kontroll, arbeidsledigheten er fortsatt lav, og folk flest opplever jobbtrygghet, sier Olrud Moen.

Samtidig har trolig husholdningene justert forbruket, og fortsatt tenker de å utsette de store løftene i økonomien i året som kommer. Undersøkelsen viser fallende eller relativt lav interesse for de typiske investeringsindikatorene som store anskaffelser, ny bolig, oppussing, bil, båt og kapitalvarer.

HandelsWatch har tidligere omtalt de tøffe tidene i norsk byggevarehandel. Det er ikke godt nytt at den ferske undersøkelsen viser fallende interesse for for oppussing.

Forventningsbarometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem delindikatorer som slås sammen til en hovedindikator. Barometeret er et samarbeid mellom Finans Norge og Verian Group (tidligere Kantar) og lages hvert kvartal.

Meld deg på HandelsWatch nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også