Konkursnedgang i februar – men ikke i detaljhandelen

Selv om det med lave tall vil svinge en god del fra måned til måned, er analyseselskapet Dun & Bradstreet overrasket over konkursnedgang. Dette gjelder imidlertid ikke i detaljhandelen.
Detaljhandelen har flere konkurser så langt i år enn i fjor. Enda verre er det i eiendomsbransjen. | Foto: Dun & Bradstreet
Detaljhandelen har flere konkurser så langt i år enn i fjor. Enda verre er det i eiendomsbransjen. | Foto: Dun & Bradstreet

Antallet bedrifter som stengte dørene i februar endte på 344. Det er en nedgang på 13 prosent fra februar 2023, da antallet var 396. Detaljhandel teller så langt i år 133 konkurser, og i fjor var tallet 120.

– Nedgangen i februar strider mot våre utsikter, men vi opprettholder vår forventning om sterk konkursøkning i første kvartal og resten av 2024. AS Norge-rapporten vår viste oss at norske bedrifter har bygget opp egenkapitalandelen, også kalt «bufferen», i 2022 som følge av økonomiske støttepakker fra myndighetene. 

– Disse bufferne ser ut til å fortsatt holde selskapene i live. Vi forventer at denne bufferen ble helt oppbrukt i løpet av 2023, som vil ha effekt på konkurstallene resten av året, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør, Dun & Bradstreet Norge i en pressemelding.

Dette støttes også av at eiendomsbransjen har sett en 27 prosent økning i februar, og at detaljhandelen er opp 11 prosent så langt i år.

Februar legger seg med dette på samme nivå som januar der det var 345 konkurser og en nedgang på 20 prosent sammenlignet med januar året før. Det betyr at 2024 blir liggende midt mellom de lave nivåene vi så under pandemien og årene før pandemien og i 2023.

Del artikkel

Relaterte artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også