Matprisene falt i februar – svært uvanlig

Prisutviklingen på matvarer var en viktig bidragsyter til at tolvmånedersveksten har avtatt. Fra januar til februar falt matprisene med 0,7 prosent.
Foto: Rodrigo Freitas/NTB
Foto: Rodrigo Freitas/NTB

– Det er svært uvanlig at prisene på matvarer faller i februar. Vi har ikke målt nedgang i matprisene i februar måned siden 2001, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB), i en pressemelding.

Ifølge SSB har februar og juli tradisjonelt vært månedene hvor matvareprisene stiger mest, i forbindelse med forhandlinger mellom dagligvarebransjen og leverandørene. Aktører i bransjen har det siste året antydet at de ønsker å gå vekk fra det særnorske forhandlingssystemet. 

Videre lanserte dagligvarekjedene en rekke prisfrys- og priskutt-kampanjer på nyåret. Disse kampanjene fikk ikke umiddelbart den store effekten, da matprisene gikk opp 1,6 prosent i januar i år.

– Vi ser nå ganske klare spor fra dagligvarekjedenes kampanjer. Uvanlig mange matvarer hadde en flat prisutvikling fra januar til februar, samtidig som enkelte tilbudskampanjer trakk matprisene samlet sett ned, fortsetter Kristiansen.

Til tross for fallende priser den siste måneden, var matprisene fortsatt 6,3 prosent høyere i februar i år enn de var for ett år siden.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden februar i fjor er frukt, fisk og sjømat samt brød og kornprodukter.

Meld deg på HandelsWatch nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også