Ingen streik i handelsbransjen: – Glade for å ha kommet til enighet

Meklingen mellom arbeidstakerorganisasjonene HK Norge, Parat og Negotia, og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, er endelig ferdig. Det blir ingen streik.
Foto: Lise Åserud/NTB
Foto: Lise Åserud/NTB

Resultatet av meklingen ligger innenfor rammen i frontfaget, med en samlet lønnsvekst på 5,2 prosent, skriver Virke i en pressemelding.

– Nå er vi glade for å ha kommet til enighet. Det har vært intense og krevende døgn, og vi er fornøyd med å ha landet en avtale begge parter kunne signere. Nå unngår vi en storstreik i norske butikker og virksomheter. Våre medlemmer selger viktige varer og tjenester som betyr mye for folks hverdag, sier administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland.

Partene ble enige etter å ha meklet ti timer på overtid. Fristen gikk ut midnatt.

Kompetanseløft

Bernt G. Apeland sier at Virke har jobbet for et ansvarlig resultat som hensyntar alle medlemmene deres.

– Det er stor strekk i laget, og det har vi hatt med oss hele veien. Vi er glade for å ha kommet til en felles enighet som ivaretar dette, og som også styrker handelsnæringenes attraktivitet og anseelse. Blant annet sikrer den nye avtalen et felles kompetanseløft for hele bransjen, sier Apeland. 

Han fortsetter:

– I fremtiden vil rett og god kompetanse bli avgjørende for våre virksomheter, og vi er glade for at dette blir et viktig felles prosjekt for Virke og HK. Vi ser behovet for en felles innsats for sammen å styrke hele varehandelen, sier Apeland.

Enighet

I pressemeldingen heter det også at det er enighet mellom Virke og Negotia og Parat i meklingen om Funksjonæravtalene og tilhørende avtaler. 

Nærmere 300 virksomheter ville ha blitt berørt av en streik, i henhold til HKs førsteuttak, blant annet butikker innen Coop, NorgesGruppen og H&M.

Bakgrunnen for streiken, som nå ikke blir noe av, kommer av at Handel og Kontor (HK) brøt forhandlingene om fornyelse av tariffavtalen i Landsoverenskomsten (LOK) med Virke torsdag 11. april. 

Meklingen med riksmekleren startet søndag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også