Oda fusjonerer med Mathem – skal sammen bli størst i Norden

Den norske og svenske dagligvarehandelen på nett omsetter sammen for over fem milliarder kroner. Nå blir selskapene slått sammen.
Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør og medgrunder i Kolonial.no. | Foto: Annika Byrde/NTB
Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør og medgrunder i Kolonial.no. | Foto: Annika Byrde/NTB

Den siste uken har det vært ventet at norske Oda og svenske Mathem skulle sammenslås. Oda opererer innen netthandel av dagligvare, og omsatte for nesten 3 milliarder kroner i 2022, med et driftsresultat på 3,3 millioner kroner. 

Mathem gjør tilsvarende i Sverige, og omsatte for 2,4 milliarder svenske kroner i 2022, med driftsresultat på 900.000 kroner i minus. Torsdag gikk Oda ut med bekreftelsen på at sammenslåingen er et faktum.

– Denne fusjonen er en “game changer” for dagligvarehandel på nett. Vi ser frem til å slå oss sammen med Mathem og ta et nytt skritt på reisen mot å bli Europas beste matbutikk på nett. Dette vil bidra til å sette nye standarder for effektivitet, kvalitet og ikke minst kundeopplevelse, sier Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør i Oda i en pressemelding.

Beholder navnet

Mathem startet opp i Sverige i 2006, og Oda i Norge i 2013. 

Det sammenslåtte selskapet skal hete Oda, men Mathem vil fortsette å operere under sitt varemerke i Sverige. Mathem går imidlertid over til å bruke Odas logistikk og teknologiplattform, noe som vil bidra til økt effektivitet. 

Dette skal bidra til å gjøre Mathem lønnsomt, slik som Oda Norge er i dag. Sammen med Mathems allerede sterke markedsposisjon og bransjeerfaring, vil de nå danne en enda mer konkurransedyktig aktør på det nordiske markedet. 

Det sammenslåtte selskapet vil få betydelige stordriftsfordeler som kundene vil nyte godt av, mener partene.

– Mathem har kommet et langt stykke på vei i arbeidet, men vi jakter fortsatt på lønnsomhet i et makroøkonomisk utfordrende marked. Denne sammenslåingen innebærer at vi kan skalere raskere, og øke effektiviteten ytterligere takket være Odas verdensledende logistikk - og distribusjonsplattform. Nå kan vi tilby kundene våre en enda bedre tjeneste, og det vil de merke både på pris og kvalitet, sier Johan Lagercrantz, administrerende direktør i Mathem.

Felles aksjonærer

Johan Lagercrantz vil fortsette å lede Mathem i Sverige, sammen med André Knüppel som sendes over til Sverige fra Oda. Karl Munthe-Kaas vil fortsette å være konsernsjef. 

Oda og Mathem har allerede felles eiere i Kinnevik og Verdane, som sammen med Axfood og Summa Equity blir det nye selskapets største aksjonærer.

Største aksjonær Kinnsvik har før fusjonen eid henholdsvis 32 prosent av Oda og 27 prosent av Mathem. Kinnsvik har verdier for 3 milliarder i selskapet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Foto: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også