Dagligvareaktører kan ha lite egg i hyllene fram til påske
I dagligvarebutikker i Norge har det vært tomme, eller delvis tomme, egghyller siden mai i fjor.. HandelsWatch har tidligere omtalt utfordringer knyttet til eggforsyningen, som skyldes for lav produksjon samtidig som importen av egg har blitt dyrere. Dermed har norsk industri isteden kjøpt egg i Norge. Samtidig har dagligvareaktørene forsikret at det skulle være nok egg i hyllene likevel.
Men situasjonen med manglende egg kan vedvare de neste ukene, kanskje helt frem til påske, ifølge E24.
– Vi er i ferd med å løse forsyningssituasjonen til dagligvare gradvis fra siste halvdel av februar, sier konserndirektør Kjell S. Rakkenes i Nortura til avisen.
Tirsdag sendte Nortura, som har ansvaret for eggmarkedet i Norge, et brev til Landbruksdepartementet. Nortura ber om tollnedsettelse for heleggmasse, det vil si knuste egg, uten skall. De knuste eggene brukes i industrien, blant annet av salatprodusenter, til kakemikser og andre ting som inneholder egg. Tidligere har de bedt om tollnedsettelse på hele egg..
– Vi håper dette vil gjøre det enklere for industrien å importere denne innsatsfaktoren selv, sier Rakkenes.
Hvis det blir lavere toll, kan flere av eggene som produseres i Norge, sendes ut i butikk. Nortura kan ikke si nøyaktig når hyllene i dagligvarebutikkene kan bli fylt opp av egg igjen.