Meny: – Nær halvering av matsvinnet

Meny har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før, går kjeden ut med.
Matsvinnkuttet går sin gang. Siden 2015 har matsvinn gått ned med 45 prosent, melder Meny. | Foto: Meny
Matsvinnkuttet går sin gang. Siden 2015 har matsvinn gått ned med 45 prosent, melder Meny. | Foto: Meny

– Vi er langt fra i mål, men er glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i Meny i en pressemelding.

MENY jobber med matsvinn langs to akser. Det viktigste er at butikkene har presise bestillingsrutiner og god varelogistikk slik at det ikke blir mat til overs. Dernest må de ha gode rutiner og verktøy for å redde eventuell overskuddsmat. 

– I fjor traff vi bedre på bestillinger enn noen gang før, og vi reddet også mer overskuddsmat enn tidligere år, sier Skjønhaug.

Både salget av Gårsdagens brød, Omplassert frukt og grønt og redusert pris på bakervarer før stenging har økt i 2023, det samme har donasjon til veldedighet. Antall varer solgt i nedprisingsdisken holder seg relativt stabil mot 2022, det samme gjelder for antall matposer reddet via Too Good To Go.

Målt i verdi har MENY en reduksjon i matsvinn på 24 prosent mot 2015. Årsaken til at reduksjonen er lavere i verdi enn i tonn er blant annet at matsvinn-kuttene ikke er like høye på kjøtt som på bakervarer, frukt og grønnsaker, og kjøtt er en dyrere varegruppe.

Meny tror videre at 2D-koder er et neste steg mot ytterligere reduksjon av matsvinn.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Photo: Berit Roald

Forbrukertillit holdt seg stabil i juni

Les også